0 0 kr

Askkoppar till restauranger och hotell

Askkoppar finns inte på varje bord numera! Det finns en anledning till det. Förr kunde man röka inomhus på de flesta välbesökta ställen som hotell och restauranger. På 1990-talet började många länder lagstifta restriktioner gällande rökning. Rökförbud i skiftande former förekommer på många olika ställen i världen. Största anledningen till rökförbudet är att man vill förhindra passiv rökning.

Askkoppar och rökfria miljöer

Passiv rökning är ett folkhälsoproblem enligt WHO (Världshälsoorganisationen). Rökfria miljöer såsom t ex restauranger, kaféer, nattklubbar, pubar, biografer, uteserveringar är numera något som besökare har vant sig vid. Numera har tillgängligheten öppnats upp för de personer som inte tål eller vill utsätta sig för passiv rökning. Dessutom anses det som en viktig åtgärd för att förhindra att ungdomar börjar röka.

Men var ska vi placera askkoppen?

Numera får askkopparna inte placeras utanför entrén till restaurangen eller hotellet.  Men askkoppar behövs på de uteplatser där rökning förekommer och kan placeras gärna en bit ifrån entrén, beroende på vem som äger marken. Våra modeller har en utmärkt dubbelfunktion som innebär att förutom att det är en säker askkopp högst upp, även innefattar en avfallsbehållare på nedre delen. Med hjälp av askkoppar motverkar man nedskräpning. Om det inte finns askkoppar att tillgå, då hamnar fimparna på backen. Det förekommer även rum inomhus speciellt för rökning på vissa ställen.

Lite kuriosa om rökning

- Att röka pipa var tidigare en av de vanligaste formerna av rökning, men idag relateras det med bl a hög ålder och ses ofta som pittoreskt och ålderdomligt

- Cigaretter började bli mer populärt i slutet på 1800-talet och ansågs modernt

- Cigarrer har varit och är till viss del fortfarande associerat med maskulinitet och makt

- Rökning i det offentliga var länge varit förbehållet män, och de kvinnor som gjorde detsamma förr associerades med promiskuitet. 

Läs mer

Produkten har blivit tillagd i varukorgen